NVKL-certificering

De NVKL-certificering is een belangrijk onderdeel van het NVKL-lidmaatschap. Hierdoor kun je als bedrijf aantonen dat je volgens de norm werkt en gegarandeerd kwaliteit, duurzaamheid en professionaliteit kunt leveren. Met deze certificering voldoe je aan de NVKL-erkenning en kun je je een erkend lidbedrijf noemen. Dit betekent dat je voldoet aan de eisen van de F-gassenverordening (verplichte wetgeving) en daarnaast aan eisen op het gebied van opleiding, vakkennis, materialen en meer. Aan de NVKL-erkenning zijn de zakelijke geschillencommissie en de geschillencommissie voor consumenten gekoppeld.

De NVKL-erkenning staat voor kwaliteit. Om deze te waarborgen, wordt er bij NVKL-lidbedrijven tweejaarlijks een audit uitgevoerd om daarmee de NVKL-erkenning te waarborgen. NVKL biedt leden met behulp van een toolbox hulpmiddelen aan die je helpen om aan de NVKL-erkenning te voldoen.

Raadpleeg de Toolbox Erkenning

Certificerende instellingen

Vanaf 1 januari 2021 zijn er twee certificerende instellingen (CI’s) die de audits doen in het kader van de F-gassencertificering en de NVKL-erkenning: Dekra en Energie Consult Holland (ECH). Daardoor is er enige vrijheid bij de keuze van een CI. Deze keuze kan bijvoorbeeld afhangen van een al bestaande relatie met een van de twee CI’s, bijvoorbeeld certificatie voor PED of VCA. Zo worden al jouw audits bij één CI ondergebracht. De wijze van auditing is voor beide CI’s identiek. In deze flyer vertellen we je waar je rekening mee dient te houden als je overweegt over te stappen op een andere CI en nemen we je mee in het overstapproces.

NVKL-audit

De NVKL-erkenning staat voor kwaliteit. Om deze te waarborgen, wordt er bij NVKL-lidbedrijven tweejaarlijks een audit uitgevoerd om daarmee de NVKL-erkenning te waarborgen. Alleen de installateurs die lid zijn van NVKL mogen het exclusieve NVKL-kwaliteitslabel voeren. Zij moeten voldoen aan de eisen van de NVKL-erkenning, die verschillend zijn voor de twee beschikbare labels, het label Koudetechniek en het label Klimaatbeheersing. De eisen worden getoetst door een onafhankelijke certificeringsinstelling door middel van een audit.

  • Ik heb mij aangemeld en nu?

    Na aanmelding wordt er contact met je gezocht voor het plannen van een audit voor de NVKL-erkenning. Deze wordt uitgevoerd door certificeringsinstelling Dekra of Energie Consult Holland (ECH). Eén keer in de twee jaar word je benaderd voor een audit. NVKL zorgt ervoor dat je goed begeleid de NVKL-erkenning kunt halen. Je ontvangt van ons een erkenningsmap met alle benodigde informatie voor het behalen van de erkenning. Daarnaast kun je NVKL vragen om advies en ondersteuning. Bovendien wordt er kort na aanmelding een kennismakingsgesprek gepland waarin je al jouw vragen kunt stellen. Je kunt met je vragen ook terecht bij de Helpdesk.

  • Hoe ziet een erkenningsaudit eruit?

    De audit duurt doorgaans een dagdeel en wordt uitgevoerd door een of twee auditors. Men doorloopt een agenda met een aantal
    vaste en een aantal wisselende items, afhankelijk van waar de situatie om vraagt.

    De vaste punten zijn:

    • Organisatie, scope, logogebruik, klachtenafhandeling
    • Certificering personeel, diploma’s, arbeidscontracten
    • Offertes en opdrachtbevestigingen, leveringsvoorwaarden
    • Oplevering installaties (PED, logboek, facturatie, verzekering)
    • Procedures, werkinstructies, registraties
    • Apparatuur, beschikbaarheid, keuringen en kalibraties
    • Koudemiddelenopslag, -beheer en -registratie
  • Hoe kan ik mij voorbereiden?

    Een goede voorbereiding scheelt jezelf en de auditor tijd. Voorafgaand aan de audit is het daarom belangrijk dat je je op de hoogte stelt van alle erkenningseisen en relevante documentatie verzamelt (denk aan diploma’s en certificaten). De eisen worden vermeld op de normbladen, die je kunt downloaden in de ‘Toolbox Erkenning’ op deze pagina. Indien je niet aan de eisen kunt voldoen, stelt de certificeringsinstelling herstelacties in die je op korte termijn dient uit te voeren. In het geval de herstelactie de opleidingseis betreft, kan er aanspraak worden gedaan op het dispensatiereglement. Als het lukt om de herstelacties uit te voeren, dan kun je alsnog erkend worden en ontvang je een NVKL-certificaat hiervoor. Lukt dit niet, dan kun je helaas op dat moment niet erkend worden.

  • En als ik ook F-gassen gecertificeerd wil worden?

    Wanneer je bij aanmelding hebt aangegeven de F-gassencertificering voor het bedrijf via NVKL te willen laten lopen, houdt de certificeringsinstelling hier rekening mee tijdens het plannen van de audit. In dat geval is er sprake van een gecombineerde audit die langer kan duren dan een dagdeel, afhankelijk van de situatie. Voor F-gassencertificering gelden andere eisen dan voor de NVKL-erkenning, hoewel er enige overlap is. Dit betekent dat de voorbereiding ook anders is.

  • Kan ik de audit afzeggen en verplaatsen?

    Hiervoor wijzen wij je op de regeling voor het verplaatsen van audits, zoals vermeld in de certificatie-overeenkomst met DEKRA of Energie Consult Holland (ECH). Er kunnen auditkosten in rekening worden gebracht.

  • Contactgegevens en meer informatie

    Indien je ondersteuning wenst bij de voorbereiding van de audit kun je contact opnemen met de NVKL helpdesk techniek via het contactformulier, het emailadres techniek@nvkl.nl of telefonisch via het NVKL-secretariaat: 088 – 400 84 90.

    • Zoek je contact met DEKRA? Je kunt ze bereiken via audits.nl@dekra.com of 088 – 968 30 17.
    • Zoek je contact met Energie Consult Holland (ECH)? Je kunt ze bereiken via: info@energieconsult.nl of 0318 – 55 11 06.

F-gassenaudit

Het is wettelijk verplicht voor bedrijven met F-gasseninstallateurs in dienst (ook ZZP) om F-gassencertificering te behalen en iedere twee jaar te verlengen. Zij moeten daarvoor voldoen aan de eisen uit beoordelingsrichtlijn (BRL) 100 die worden getoetst door een onafhankelijke certificeringsinstelling. De toetsing vindt plaats door middel van een audit.

  • Ik heb mij aangemeld en nu?

    De F-gassencertificering is onderdeel van het lidmaatschap, tenzij je hebt aangegeven deze extern te laten uitvoeren. Na aanmelding wordt er contact met je gezocht voor het plannen van een audit voor de F-gassenaudit én de NVKL-audit. Beide audits vinden tegelijkertijd plaats en worden uitgevoerd door certificeringsinstelling DEKRA of Energie Consult Holland (ECH). Eén keer in de twee jaar wordt je benaderd voor zo’n gecombineerde audit. NVKL zorgt ervoor dat je goed voorbereid de F-gassencertificering kunt halen. Je ontvangt van ons een erkenningsmap met verwijzingen naar de relevante weblinks en tools. Daarnaast kunt je NVKL vragen om advies en ondersteuning. Bovendien wordt er kort na aanmelding een kennismakingsgesprek gepland waarin je jouw vragen kunt stellen. Daarnaast is het mogelijk om een proefaudit aan te vragen, waarin een NVKL-medewerker de eisen met je doorloopt.

  • Hoe ziet een F-gassenaudit eruit?

    De audit duurt doorgaans langer dan een dagdeel en wordt uitgevoerd door een of twee auditors. Men doorloopt een agenda met een aantal vaste en een aantal
    wisselende items, afhankelijk waar de situatie om vraagt. De vaste punten zijn:

    • Organisatie, scope, beleidsverklaring, directiebeoordeling, klachtenafhandeling
    •  Certificering personeel, diploma’s, arbeidscontracten
    • Offertes en opdrachtbevestigingen
    • Oplevering installaties (gebruikshandleiding, logboek, lekcontrole)
    • Interview 1 of 2 monteurs
    • Procedures, werkinstructies, registraties
    • Apparatuur, beschikbaarheid, keuringen en  kalibraties
    • Koudemiddelenopslag, -beheer en registratie
  • Hoe kan ik mij voorbereiden?

    Een goede voorbereiding scheelt jezelf en de auditor tijd. Voorafgaand aan de audit is het daarom belangrijk dat je jezelf op de hoogte stelt van alle eisen en relevante documentatie verzamelt (denk aan diploma’s en certificaten). De eisen worden vermeld in de BRL100, die je kunt downloaden via de ‘Toolbox Erkenning’ die je vindt op deze pagina. Ook staan op deze webpagina alle hulpmiddelen die NVKL heeft ontwikkeld om de audit vlekkeloos te doorlopen. De belangrijkste hulpmiddelen zijn:

    Indien je niet aan de eisen kunt voldoen, stelt de certificeringsinstelling herstelacties in die je op korte termijn dient uit te voeren. Als dit lukt, dan kun je alsnog erkend worden en ontvang je het BRL100-certificaat. Lukt dit niet, dan is jouw bedrijf niet gecertificeerd en is het verboden om werkzaamheden te verrichten aan koelinstallaties met F-gassen!

  • Kan ik de audit afzeggen en verplaatsen?

    Hiervoor wijzen wij je op de regeling voor het verplaatsen van audits, zoals vermeld in de certificatie-overeenkomst met DEKRA of Energie Consult Holland (ECH). Er kunnen auditkosten in rekening worden gebracht.

  • Contactgegevens en meer informatie

    Indien je ondersteuning wenst bij de voorbereiding van de audit kun je contact opnemen met de NVKL-helpdesk techniek via het contactformulier, het emailadres techniek@nvkl.nl of telefonisch via het NVKL-secretariaat: 088 – 400 84 90.

    • Zoek je contact met DEKRA? Je kunt ze bereiken via audits.nl@dekra.com of 088 968 30 17.
    • Zoek je contact met Energie Consult Holland (ECH)? Je kunt ze bereiken via: info@energieconsult.nl of 0318 – 55 11 06.

Wil je meer weten over certificering en audits? Neem dan contact met ons op.

Coen van de Sande

Directeur NVKL

0612542358
coen@nvkl.nl

Miranda Groot Zwaaftink

Projectmanager Wetgeving & Innovatie

0657661757
miranda.groot@nvkl.nl

? Hulp nodig?