Airconditioning
Airconditioning door NVKL-erkende installateur
Airconditioning voor meer comfort
De vraag naar kwaliteitsairconditioning is de afgelopen jaren fors gestegen. Een warmere buitentemperatuur, maar ook de huidige manier van bouwen, met veel glas en volgens de geldende isolatienormen, speelt daarbij een rol.
Airconditioningsystemen leveren schone, gezonde en gekoelde lucht. Zo wordt een prettig klimaat gerealiseerd. Bovendien zorgt een airconditioner ook altijd voor een lagere luchtvochtigheid, waardoor het benauwde gevoel, dat vaak gepaard gaat met het Nederlandse zomerklimaat, achterwege blijft en jij je prettig voelt en productief blijft. Er zijn grote verschillen in types airconditioning, maar ook in warmtepompsystemen die zowel koelen als verwarmen. Redenen genoeg om eens goed na te denken over je keuze voor het koelen van je huis.
Typen airconditioning
Kwaliteitsairconditioning kenmerkt zich door duurzaamheid, minder energieverbruik en minder geluidsoverlast. Vaak zijn dit de splitairconditioners waarbij een deel binnen en een deel aan de buitenkant van het huis bevestigd wordt. Daarnaast zijn multi-splits in opmars; airconditioners met één buitendeel en meerdere binnendelen, waarmee verschillende vertrekken in huis gekoeld kunnen worden. Consumenten gaan steeds meer over op deze systemen, omdat kwaliteitsairconditioners wel het gewenste comfort bieden.
-
Mobiele airconditioning
Een mobiele airconditioner is een apparaat dat je in huis neerzet, waarbij de warme lucht via een slang naar buiten wordt afgevoerd.
Voordelen
- Snel en zelf te installeren
- Temperatuur wordt actief verlaagd
Nadelen
- Niet regelbaar (alleen aan/uit mogelijkheid)
- Afvoerslang moet naar buiten (beperkte plaatsingsmogelijkheden)
- Aanpassing voor raam nodig
- Geluidsoverlast in te koelen ruimte
- Bak met condenswater moet geleegd worden
- Neemt veel ruimte in beslag
-
Split airconditioning
Een split airconditioning is een airco met binnen- en buitenunit. Dit moet geïnstalleerd worden door een gecertificeerde installateur. Een multi-split airconditioning is een airconditioner met één buitenunit en meerdere binnenunits, zodat er verschillende ruimtes in huis gekoeld kunnen worden.
Voordelen
- Airconditioning wordt goed ingeregeld
- Temperatuur is in te stellen (meer comfort)
- Geen geluid binnen
- Weinig ruimte nodig voor binnenunit
- Mogelijkheden om binnenunit esthetisch mooier te maken (qua vorm en kleur)
Nadelen
- Hogere investering
- Buitenunit maakt geluid
- Er moeten leidingen worden aangelegd
-
Ventilator
Het grote verschil tussen airconditioning en een ventilator is dat de ventilator de lucht niet koelt, maar alleen zorgt voor een luchtstroom in de kamer. Sommige ventilatoren brengen wél een koude luchtstroom voort. Dit gebeurt door de lucht met water te vermengen. Er wordt lucht langs water geleid, het water verdampt, dat kost energie (die wordt onttrokken aan de langsstromende lucht), dus wordt die lucht iets koeler. De lucht wordt echter ook iets vochtiger en daardoor ontstaat een gevaar voor legionella en vochtproblemen in huis.
Voordelen
- Goedkoop en snel
- Makkelijk zelf te installeren
Nadelen
- Verlaagt niet de temperatuur
- Lokaal effect
- Tocht
- Geluidsoverlast
Extra opties
Er zijn een aantal extra opties mogelijk op airconditioningsystemen:
- Inverter (automatisch klimaatsysteem)
- Warmtepompfunctie (verwarming)
- Watergekoelde installatie
-
Inverter
Bij airconditioningsystemen heb je de keuze tussen aan-uitsystemen en invertersystemen. Airco’s met aan-uitregeling gaan op vol vermogen draaien wanneer de temperatuur de ingestelde waarde overschrijdt. Dit geeft een wisselende regeling met een wisselende luchttemperatuur.
De inverter gestuurde systemen beschikken over een variabel koel- of verwarmingsvermogen. Dit systeem zorgt voor een bijna constante binnentemperatuur. De inverter-techniek zorgt ervoor dat de airconditioner automatisch en snel reageert op elke verandering van het woon- en/of werkklimaat. Het systeem stemt de te leveren koel- of verwarmingscapaciteit af op de huidige en gewenste temperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel en tochtvrij binnenklimaat. Inverter-systemen bieden een hoog comfort, een zeer laag geluidsniveau en tot 30% lager energieverbruik ten opzichte van de aan-uitsystemen.
-
Warmtepompfunctie
Tegenwoordig worden bijna alle split en multi-split airconditioners geleverd in warmtepompuitvoering. Hierbij kan de airconditioning ook als verwarming gebruikt worden. De werking wordt dan omgekeerd. In normaal bedrijf verplaatst de airco warmte van binnen naar buiten, waardoor het binnen afkoelt. Bij een warmtepomp kan deze werking worden omgekeerd, waardoor de airco warmte van buiten naar binnen verplaatst.
-
Watergekoelde installatie
In een enkel geval is het niet mogelijk om een buitenunit te plaatsen. Denk hierbij aan een inpandige kelder of een appartement waarvan de vereniging van eigenaren bezwaar heeft tegen een apparaat op jouw balkon of terras. Je kunt dan kiezen voor een watergekoelde unit die binnenshuis wordt opgesteld. De warmte wordt dan niet aan de buitenlucht afgegeven maar aan (leiding)water. Bedenk wel dat je met dit systeem niet alleen elektriciteit verbruikt, maar ook water.
Geluidseisen voor buitenunits
Vanaf 1 april 2021 gelden er geluidseisen voor buitenunits van airco’s en warmtepompen op percelen met een woonfunctie.
Deze geluidseisen staan in artikel 3.8.2 en 3.9.3 van het Bouwbesluit 2012 (Staatsblad 2020, nr. 189) en gelden voor (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koudeopwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s voor woningen en woongebouwen. In het Bouwbesluit 2012 is het geluidsniveau bepaald waarvan sprake mag zijn op de perceelgrens met een ander (bouwwerk)perceel of op de te openen deuren of ramen op hetzelfde perceel. In de Regeling Bouwbesluit 2012 is vervolgens opgenomen hoe het geluidsniveau van de installaties bepaald moet worden. In de Regeling is aangegeven waar moet worden gemeten en onder welke omstandigheden (bedrijfstoestand).
Voorkom missers bij het gebruik van airconditioning
Goed onderhoud = geld besparen
In woningen, kantoren en bedrijfspanden draait de airconditioning met dit warme weer volop. Airconditioning is een belangrijke voorwaarde geworden van een comfortabel binnenklimaat. Zeker in het bedrijfsleven is binnenklimaat een hot item, omdat dit een behoorlijke invloed heeft op de productiviteit van mensen. Helaas betekent een airco hebben niet in alle gevallen dat het ook goed vertoeven is.
De NVKL constateert dit elk jaar weer. Airconditioners worden vaak niet goed onderhouden, zijn niet goed zijn ingeregeld of in het ergste geval helemaal niet goed geïnstalleerd. Deze missers kunnen diverse negatieve gevolgen hebben, zoals: tochtklachten, sterk schommelende temperaturen met risico op gezondheidsklachten en hogere energiekosten. Deze klachten zijn eenvoudig te voorkomen door een erkende installateur in te schakelen. Een goede koeltechnicus doet namelijk veel meer dan enkel de airco ophangen. Hij kijkt naar zaken als de benodigde koellast, de isolatiewaarden van muren, daken en vloeren, de inhoud van de ruimte, locatie van ramen en deuren en de aanwezige ventilatie.
Installatie door een NVKL-installateur betekent:
- Optimaal presterende installaties
- Voldoen aan alle verplichte wet & regelgeving
- Veiligheid voor jou en jouw medewerkers zijn de eerste prioriteit
- Aandacht voor jouw bedrijfszekerheid en -continuïteit
- Garantie door de NVKL geschillenregelingen
- Goede nazorg in de vorm van onderhoud en servicediensten
- 270 installateurs door heel Nederland, dus altijd bij jou in de buurt!
Professionele installatie
Na het installeren regelt een erkende installateur de installatie goed in, dit betekent dat de airconditioning optimaal wordt ingesteld voor wat betreft comfort en energiezuinigheid. Wat je vooral niet moet doen, is zelf aan de knoppen gaan draaien of dit iemand laten doen die niet gecertificeerd is. De F-gassenwetgeving stelt verplicht dat in Nederland alleen monteurs met een F-gassendiploma, die in dienst zijn bij een F-gassen gecertificeerd bedrijf, aan koeltechnische installaties mogen sleutelen en dat is maar goed ook. Je hebt anders niet alleen kans op koudemiddellekkage, maar ook op een slecht werkende airco.
Zuiniger en meer comfort
Als je gebruikt maakt van een airconditioningsysteem is het verstandig dit regelmatig te laten onderhouden. Een installatie die goed onderhouden wordt, werkt zuiniger en efficiënter, zorgt voor een beter comfort en is beter voor de luchtkwaliteit in huis. De laatste tip van het koudefront is dat het belangrijk is de temperatuur van je airconditioning niet te laag in te stellen. Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals verkoudheid. Het advies is om het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan 6°C in te stellen. Een paar graden koelen is voldoende en verbetert je leef- en werkklimaat al enorm.