Koudemiddelen
Werken met koudemiddelen
Koel- en klimaatinstallaties bevatten koudemiddel. Een koudemiddel is een stof die wordt gebruikt als medium voor het transport van warmte/koude. Er bestaan twee hoofdtypen koudemiddelen: synthetische en natuurlijke koudemiddelen. Deze koudemiddelen kunnen brandbaar zijn, meer informatie hierover vind je op:
Veilig werken met koudemiddelen
Daarbij is het belangrijk dat als de installateur gaat werken met synthetische en natuurlijke koudemiddelen hij/zij in bezit is van de verplichte certificaten. Daarover informeren we je op deze pagina.
Natuurlijke koudemiddelen
Het aantal koel- of klimaatinstallaties met natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak, CO2 en koolwaterstoffen neemt toe. Natuurlijke koudemiddelen hebben goede koeltechnische eigenschappen waarmee koel- of klimaatinstallaties met optimale prestaties en een laag energieverbruik kunnen worden gerealiseerd. Daarbij geven ze een zo beperkt mogelijke belasting voor het milieu. Toch is er ook een risico verbonden aan natuurlijke koudemiddelen. Ze kunnen namelijk bij eventuele lekkage of ondeskundig handelen een gevaar opleveren voor de gezondheid van mensen.
Vakbekwaamheidscertificaten natuurlijke koudemiddelen
Voor het werken met een natuurlijk koudemiddel kan een monteur een vakbekwaamheidscertificaat behalen. De certificaten zijn als volgt:
- PGS13 voor ammoniak
- NPR7600 voor brandbare koudemiddelen
- NPR 7601 voor kooldioxide
Synthetische koudemiddelen
Synthetische koudemiddelen hebben goede eigenschappen om installaties optimaal te laten draaien. De koudemiddelen kunnen bij lekkage schadelijk zijn voor het milieu. In Nederland is het lekpercentage zeer laag, namelijk onder de 3 procent. Dit in vergelijking met omringende landen die een lekpercentage van minimaal 20 procent kennen. Elke situatie is anders, voor elke vraag een andere oplossing.
Verplichte F-gassencertificering
Om te mogen werken met synthetische koudemiddelen moet een installateur een F-gassencertificaat hebben en de monteur een F-gassendiploma. Alle NVKL-erkende installateurs zijn in het bezit van deze certificeringen. Ze worden tweejaarlijks gecontroleerd door middel van een audit.