Koudetechniek iets voor jou?
Koudetechniek in het kort
Kies jij voor koudetechniek?
Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in koude-, klimaat- en warmtepomptechniek. We noemen dit ook wel koeltechniek. In dit vakgebied draait het allemaal om het verplaatsen van warmte, of eigenlijk energie. Deze techniek wordt gebruikt in onder andere airconditioning, koel- en vrieskasten, koel- en vriescellen, en warmtepompen.
Er zijn redenen genoeg! De vraag naar koudetechnici is hoog. Er zijn voldoende doorgroei mogelijkheden en bovengemiddelde verdiensten. Daarbij is er veel afwisseling, als monteur kom je overal en is elke dag anders. Je bent bezig met technische hoogstandjes; koudetechniek is een combinatie van natuurkunde, elektrotechniek, werktuigbouw en ICT.
Dus, hou jij van uitdaging, ben je in staat zelfstandig te werken, kom je met oplossingen, kun je goed met klanten omgaan en heb je gevoel voor techniek en ICT? Lees dan gauw verder!
Wat is koudetechniek?
Koud is een moeilijk begrip. Koud is namelijk voor iedereen iets anders. Koud bestaat dus eigenlijk niet.
Wat wel bestaat zijn hoge en lage temperaturen. Om de temperatuur te laten veranderen moeten we warmte (energie) toevoeren of afvoeren. Het gaat bij koudetechniek dus eigenlijk om het verplaatsen van warmte. Dat verplaatsen heeft allerlei voordelen.
- Afvoeren: Bij het afvoeren van warmte wil je eigenlijk de temperatuur omlaag brengen en ook laag houden. Vervolgens stuur je die warmte weer naar buiten! Je doet dit wanneer je de warmte niet meer nodig hebt en niet meer kunt gebruiken.
- Restwarmte: Ook kan het zo zijn dat je die afgevoerde warmte juist wel weer opnieuw wil of kan gebruiken. In dit geval vang je het op in plaats van dat je het afvoert. Zo’n opnieuw opgevangen warmte heet dan restwarmte.
De warmtepomp
Een mooi voorbeeld van zo’n systeem dat restwarmte kan opvangen is de warmtepomp. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en verplaatst het naar binnen. Om de warmte van de bron door een warmtepomp te winnen, te transporteren en af te geven is er koudemiddel (een soort vloeistof) en elektriciteit nodig.
De airconditioning
Een airconditioningsysteem kan het allebei; koelen én verwarmen. Dit apparaat kan dus de warmte uit je kamer afvoeren naar buiten, maar ook warmte uit de buitenlucht halen en je kamer verwarmen. Hiervoor is een binnen- en een buitenunit nodig. Deze buitenunit zie je heel vaak buiten op het dak of aan de muur hangen van een huis, winkel of ander gebouw.
Koudetechniek
De techniek die zorgt voor het koelen en verwarmen van warmte, noemen we koudetechniek. Om een koudesysteem te kunnen laten werken hebben we minimaal vier onderdelen nodig.
-
Verdamper
De verdamper neemt de warmte op (op de plaats waar de temperatuur naar beneden moet worden gebracht).
-
Expansieventiel
Het expansieventiel regelt de stroom van koudemiddel naar de verdamper.
-
Condensor
De condensor hier wordt de warmte die is opgenomen in de verdamper weer afgevoerd.
-
Compressor
De compressor zorgt ervoor dat het koudemiddel zó warm wordt dat de warmte verdampt.
Koude- klimaat- en warmtepomptechniek:
hét miniboekje voor scholieren
Speciaal voor jou heeft NVKL een miniboekje ontwikkeld waarin we alle vragen over het vak beantwoorden die je mogelijk hebt. Onderwerpen zoals beroepen, scholing en salaris worden besproken in het boekje.
Daarnaast kun je altijd mailen naar brenda@nvkl.nl (Projectmanager Onderwijs & Arbeidsmarkt) als je extra informatie nodig hebt.
Koudetechniek is overal!
Zonder dat je het door hebt, maak je dagelijks gebruik van koudetechniek. Zo slaap je tijdens de warme dagen met de airco aan om je slaapkamer lekker koel te houden en kun je je eten langer vers houden door deze in je koelkast of vriezer te bewaren. Wat zouden we zonder koudetechniek moeten? Deze installaties worden door monteurs geïnstalleerd en onderhouden.
Dit kun je ermee
Werken in de koude- en klimaattechnische sector is gevarieerd.
- Een klimaatmonteur zorgt ervoor dat de werk- en leefomgeving in een woonhuis, restaurant of kantoorpand optimaal is.
- Een koelmonteur installeert, repareert en onderhoudt bijvoorbeeld ijsbanen en skipistes, koel- en vrieshuizen of koelvitrines in horeca en supermarkten.
Maar daar houdt de koudetechnische wereld niet op. Bijna geen product in de wereld is gemaakt zonder techniek uit de koude- of klimaatsector, zelfs vliegtuigen en schepen. Koudetechniek is een relatief onbekend vakgebied ondanks de enorme impact die deze techniek op de maatschappij heeft. Een bijzondere toepassing is het conditioneren van speciale ruimtes. Bijvoorbeeld het koelen van een operatiekamer in het ziekenhuis of serverruimtes in een datacenter. Geen koeling; betekent eigenlijk geen internet of wifi!
Kan ik tegelijkertijd werken en leren?
Bij de wettelijke erkende mbo-opleidingen in de koude- en klimaattechniek, werk en leer je gelijktijdig. Wanneer je met jouw leerbedrijf tot een overeenstemming bent gekomen, krijg je van hen een praktijkbegeleider toegewezen die jou begeleidt. Naast dat je de opleiding volgt heb je een arbeidsovereenkomst en ontvang je salaris. Daarnaast hoef je je vaak geen zorgen te maken over de studiekosten, omdat deze bij de meeste BBL-opleidingen door de werkgever worden betaald.
Wil jij meer informatie over opleidingen, een dagje meedraaien of een proefles? Dan kun je terecht bij een beperkt aantal opleiders in Nederland; Opleidingscentrum GO° in Ede of bij een van de reguliere ROC’s (mbo) in Rotterdam, Den Bosch, Tilburg, Groningen of Amsterdam.
Koudetechniek is ook een officieel keuzeonderdeel op het vmbo.