Op 26 juni vindt de eerste editie van de Internationale Dag van de Koeling plaats. Internationale brancheorganisaties uit de HVAC-sector (heating, ventilation en air conditioning) hebben deze dag in het leven geroepen om het belang van koeling, airconditioning en warmtepompen te benadrukken. NVKL, de Nederlandse brancheorganisatie voor klimaat- en koudetechniek waar ruim 400 leveranciers en installateurs bij aangesloten zijn, doet actief mee om aandacht te vestigen op het vak en de monteurs. Want dat koeltechniek een belangrijk vak is, blijkt wel uit de omzetcijfers van 2018. Zo gaat bij de NVKL installateurs in de koudetechniek en klimaatbeheersing 2.2 miljard euro om en bij de NVKL leveranciers zelfs 4.1 miljard euro (bron: CBS).
Het belang van koeltechniek
Zeker met deze temperaturen blijkt maar weer dat koeltechniek essentieel is voor zowel ons comfort als onze voedselveiligheid. Veel mensen zijn zich niet bewust van koeling, terwijl het op heel veel plekken geïntegreerd is in ons dagelijks leven. Zo staan thuis de koelkast en vriezer te draaien en in steeds meer huizen worden warmtepompen geplaatst om de binnentemperatuur te regelen. Of wat te denken van auto’s, het openbaar vervoer of het kantoorpand waarin je werkt? Zonder goed gekoelde datacenters hebben we geen internet. Zonder gekoelde voedselopslag, gekoeld transport en koelingen in de winkels is ons verse voedsel bedorven voordat het ons bereikt. Maar denk ook aan koeling in industriële processen en in de zorg, zoals ziekenhuizen. Zonder koeltechniek functioneert onze moderne samenleving niet meer zoals nu.
Vakmensen vereist
Koeltechniek is een apart specialisme en vereist vakmanschap. Je hebt professionals nodig die het koeltechnisch principe van het verdampen en condenseren van koudemiddel tot in de puntjes beheersen om de juiste temperatuur te genereren. Dit kan soms tot achter de komma noodzakelijk zijn. Daarnaast wil je dat installaties qua energie-efficiency zo optimaal mogelijk draaien. Energiebesparing begint met het goed inregelen van een installatie. Hiermee kan het energieverbruik met wel 25-30% dalen! De sector is van oudsher altijd al bezig geweest met het verduurzamen en efficiënter maken van koelinstallaties. Onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën zijn van groot belang voor de sector.
Een voorbeeld hiervan is warmteterugwinning. Maar liefst 30% van de restwarmte in een supermarkt kan op deze manier nuttig worden gebruikt. Bij opslag- en transportbedrijven is dit zelfs 50%. Deze restwarmte kan ingezet worden voor de verwarming en het verwarmen van water voor andere panden. De koeltechnische sector is van grote waarde voor de maatschappij om energiedoelstellingen te halen en daarom moeten er ook voldoende mensen zijn die het vak uitoefenen.
Tekort aan koelmonteurs
Installatie en onderhoud van koelinstallaties vereist veel vaardigheden en specialisme. Volgens NVKL is het dan ook zonde dat koeltechnici niet de erkenning krijgen die ze verdienen. Er zou meer aandacht moeten zijn voor vacatures in de koudetechniek en ook bij scholieren die een beroepskeuze maken moet duidelijk zijn welke veelbelovende mogelijkheden er in de sector liggen. Er zijn complete, geaccrediteerde leerlijnen beschikbaar voor jongeren en voor zij-instromers die het vak in willen gaan. Nu is het zaak de aanwas te vergroten, want de vraag naar koelmonteurs is groter dan ooit.
Meer weten over werken in de koeltechniek: ga naar www.kiesvoorkoudetechniek.nl.