Hbo-onderwijs

NVKL wil graag meewerken aan het inbedden van koude-, klimaat- en warmtepomptechniek binnen het hbo-onderwijs. Er zijn in de afgelopen periode gesprekken gevoerd met diverse Hogescholen. Vanuit deze Hogescholen is belangstelling om te starten met koude-, klimaat- en warmtepomptechniek. Zij willen dit opnemen in het curriculum, of zijn hier al mee bezig, maar kunnen ondersteuning gebruiken.

Inhoud

    Kennisoverdracht

    De Hogescholen geven aan onder andere belang te hebben bij kennisoverdracht en kennisdelen, leermiddelen, praktijklocaties, contacten met bedrijven, samenwerking met bedrijven voor projecten/cases/stages/open dagen, materialen en middelen. Elke school heeft eigen behoeften en wensen.

    Nieuwe instroom

    Het bedrijfsleven heeft behoefte aan nieuwe instroom en ziet graag nieuwe studenten met belangstelling voor en basiskennis van koude-, klimaat- en warmtepomptechniek tegemoet.

    Belangrijk om hierbij te benoemen is dat Wij Techniek bezig is, met ondersteuning van de ‘expeditie-regeling LLO’, om landelijke en thematische learning communities in te richten. Projectleider, Anouchka Bonnes verkent hiertoe, in opdracht van Wij Techniek, de mogelijkheden. Na een aantal verkennende gesprekken, interessepeiling bij de Hogescholen en afstemming in de Projectgroep Onderwijs & Arbeidsmarkt van NVKL hebben wij besloten om de mogelijkheden voor een landelijke Learning Community koude-, klimaat- en warmtepomptechniek nader te verkennen in een startbijeenkomst.

    Samenwerking

    De filosofie van een learning community is om in een publiek-private samenwerking (maatschappelijke) vraagstukken op te pakken. De opbrengst kan bestaan uit een product of dienst die van betekenis is, een grotere groep zoals een sector bedient en een positieve impact heeft. Daar voldoet dit vraagstuk zeker aan. Een van de belangrijkste principes is een gemeenschappelijke ambitie. Die is helder: koude-, klimaat- en warmtepomptechniek inbedden binnen het hbo. De verwachting is dat er meer vraagstukken zullen ontstaan uit de samenwerking. Wij nodigen Hogescholen en NVKL-lidbedrijven die mee willen doen graag uit om zich aan te sluiten.

    Startbijeenkomst: 16 oktober

    We organiseren hiervoor een startbijeenkomst op woensdag 16 oktober 2024, aansluitend aan de mbo/hbo werkconferentie van Wij Techniek in Amersfoort (eenieder die ook aan deze conferentie in de ochtend deel wil nemen is welkom en kan zich aanmelden via Wij Techniek).

    Programma en aanmelden

    De beoogde agenda voor de startbijeenkomst Learning Community KKW bedraagt:

    13.30 | Inloop en ontvangst
    13.45 | Opening en welkom, toelichting Learning Community KKW
    13.55 | Kennis maken met de aanwezige Hogescholen, lidbedrijven en belanghebbenden
    14.20 | Behoefte inventarisatie Hogescholen
    14.40 | Behoefte inventarisatie lidbedrijven;
    15.00 | Pauze
    15.15 | Bij elkaar brengen wensen en behoeften
    16.15 | Wrap up en vervolgafspraken
    16.30 | Afsluiting

    De bijeenkomst vindt plaats bij de Prodentfabriek, Oude Fabrieksstraat 20 te Amersfoort.

    Wil je aan de startbijeenkomst Learning Community KKW deelnemen, dan kun je je hier aanmelden:

    Aanmelden starbijeenkomst 16 oktober

    Kun je er niet bij zijn?

    Wil je wel graag geïnformeerd worden over Learning Community KKW maar kun je niet aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar onze Projectmanager Onderwijs & Arbeidsmarkt via brenda@nvkl.nl. Geef hierin ook aan in welke mate je betrokken zou willen zijn. Of welke input wij namens jouw organisatie mee kunnen nemen in de startbijeenkomst.

    ? Hulp nodig?