Arbeidsmarkttoolkit
Promoot jij ons mooie vakgebied al?
Uit het instroom- en personeelsbehoefte in de koude- en klimaattechniek onderzoek (KBA, december 2021) is duidelijk naar voren gekomen dat er mensen nodig zijn om aan de verwachte uitbreidings- en vervangingsvraag te voldoen binnen ons vakgebied.
Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek zijn drie hoofdknelpunten vastgesteld:
- Er is een tekort aan nieuwe instroom van jongeren vanuit het reguliere onderwijs.
- Er stromen te weinig zij-instromers de branche in.
- Te veel werknemers verlaten de branche.
Waarom promoten?
De volgende cijfers zijn met het onderzoek vastgesteld: In 2020 werkten er 65.841 mensen in de koudetechniek bij NVKL en niet-NVKL bedrijven. Naar verwachting moet dit aantal groeien naar 87.520 werknemers. Dat is een toename van 21.679 werknemers. Rekening houdend met de huidige in- en uitstroomcijfers betekent dit dat er jaarlijks een instroom van tussen 12.240 en 13.990 werknemers nodig is om op dit niveau te komen. In totaal zijn dit 131.440 werknemers in de periode 2021 – 2030.
In deze toolkit geven we je handvatten om:
- in contact te komen met scholen, om gezamenlijk activiteiten op te zetten;
- ons mooie vak breder op de kaart te zetten;
- op nieuwe manieren te zoeken naar personeel.
Flyers & Factsheets
Deze publicaties kun je gebruiken om het vak te promoten. Ga je binnenkort het gesprek aan met leerlingen tijdens een meeloopdag binnen jouw bedrijf of op een beurs en wil je ze flyers meegeven? Wij printen de gewenste flyers voor je uit en sturen ze per post op.
Laat ons weten in welke flyers je geïnteresseerd bent door een mail te sturen naar info@nvkl.nl. Of download, print en verspreid ze zelf!
Downloads
Voor bedrijven:
Voor scholen:
Voor zowel bedrijven als scholen:
Posters, presentaties & meer
Op onze landkaarten geven we per regio aan welke NVKL-leerbedrijven op zoek zijn naar leerling-monteurs/ stagiairs. Deze worden verspreid op scholen en onderwijsbeurzen.
Verder heeft NVKL op dit moment een PowerPoint presentatie én ook een miniboekje voor scholieren laten ontwikkelen waarin kort en bondig staat beschreven wat koude- klimaat en warmtepomptechniek nu inhoudt. Deze middelen worden door NVKL verspreidt op scholen en onderwijsbeurzen en zijn ook voor iedereen te downloaden.
Raadpleeg ook eens de gids ‘Nieuwkomers op weg naar werk’ voor praktische informatie, nuttige tips en hulpmiddelen voor werkgevers die overwegen nieuwkomers in dienst te nemen.
Downloads
Voor zowel bedrijven als scholen:
- Landkaart: deze lidbedrijven zoeken mbo leerling-monteurs in schooljaar 2024/2025
- Landkaart: deze lidbedrijven zoeken hbo/wo-stagiairs in schooljaar 2024/2025
- Landkaart: deze scholen houden zich bezig met koudetechniek in schooljaar 2023/2024
- Miniboekje voor scholieren: Wat is koude- klimaat- en warmtepomptechniek
- PowerPoint presentatie: promotie van de koudetechniek
- Werkgeversgids: Nieuwkomers op weg naar werk
Koudetechniek op YouTube
Op het YouTube-kanaal van NVKL vind je tientallen videos over de toepassing van koudetechniek in het woon- en werkleven.
Nog meer koudetechniek-gerelateerde video’s:
- Video klokhuis: groente en fruit bewaren met koeltechniek
- Video nxtv: Beroep van de toekomst | Monteur koudetechniek
- Video nxtv: Koelprobleem? Los het lekker zelf op met techniek!
- Video nxtv: De BLIQ van Chivaira en Jordy op koeltechniek
- Video nxtv: De BLIQ van Made, Fieke en Jeroen op koeltechniek
Video’s uit de praktijk:
Twee koeltechnische bedrijven die ook lid zijn van NVKL hebben praktische video’s opgenomen over een aantal verschillende onderwerpen. Bekijk ze hier:
NVKL-promotiemiddelen
Organiseer je binnenkort een meeloopdag bij jouw bedrijf, sta je op een onderwijsbeurs of promoot je op een andere plek ons vak? Maak dan gebruik van de NVKL-promotiemiddelen.
Promotie + gastles
NVKL raadt aan om naast het gebruik van de promotiemiddelen ook een gastles te geven over introductie in de koudetechniek. NVKL heeft hiervoor speciaal twee volledige ingerichte PowerPoint presentaties ontwikkeld. Deze kun jij als gastdocent gebruiken om een korte introductie te geven over koudetechniek. In de PowerPoint zit ook ruimte voor jou om je eigen bedrijf uit te lichten.
-
Demo-units
NVKL heeft twee units tot onze beschikking (zie onderstaande foto’s):
- Unit koudetechnische proces
- De ET 350: LxBxH 1.20m x 50cm x 90m, 110 kg
- Unit koudetechnische proces/ werking van de warmtepomp
- De ET 900: LxBxH 1.30m x 70cm x 90cm, 30 kg
Deze demo-units kunnen door NVKL-lidbedrijven worden geleend om kinderen te enthousiasmeren voor de koudetechniek. Je doet dit door ze aan de hand van de units uit te leggen hoe het koudetechnische proces werkt. Let op: deze units zijn enkel ter demonstratie en niet geschikt voor leerlingen om aan te sleutelen of bestemd voor het uitvoeren van koudetechnische handelingen.
Interesse?
Stuur een mail naar info@nvkl.nl als je geïnteresseerd bent en laat ons weten wanneer je de units wil gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is ze (een dag van te voren) op te halen en (een dag daarna) weer terug te brengen naar Zoetermeer. Hiervoor is wel een vrachtwagentje met laadklep nodig.
De units zijn verpakt in verrijdbare kisten van ongeveer LxBxH 1.40m x 70cm x 1.20m. Wij spreken dan een bruikleenovereenkomst met je af.
NVKL raadt aan om het laten zien van de demo-units te combineren met een korte gastles over introductie in de koudetechniek.
- Unit koudetechnische proces
-
VR-brillen
Voor NVKL-lidbedrijven hebben wij vier VR-brillen beschikbaar. NVKL heeft speciaal hiervoor een VR-film ontworpen waarin de kneepjes van het vak worden uitgelicht. Een leuke actieve manier om kennis te maken met de koude- en klimaattechniek.
Interesse?
Reserveren van de brillen kan door een mail te sturen naar brenda@nvkl.nl o.v.v. lidbedrijf, contactpersoon, evenement waarop deze worden gebruikt, aantal brillen dat nodig is, datum van evenement en datum van ophalen en retourneren in Zoetermeer. Duur van de activiteit: 15 minuten.
NVKL raadt aan om de VR-experience te combineren met een korte gastles over introductie in de koudetechniek.
-
Escaperoom kisten: Kraak de Klas
NVKL heeft zes ‘Kraak de Klas’ kisten beschikbaar, waarmee voor een groep van maximaal 30 leerlingen (max. vijf leerlingen per kist) een activiteit kan worden georganiseerd. Kraak de Klas is een escaperoom op maat, met koudetechnische opdrachten, waarmee uiteindelijk alle sloten op de kist geopend kunnen worden.
De Kraak de Klas kisten zijn geschikt voor het vmbo klas 1 – 3 of havo/vwo onderbouw. Lidbedrijven van NVKL die voor een school of een evenement een activiteit zoeken voor leerlingen kunnen deze ‘Kraak de Klas’ kisten kosteloos lenen.
Interesse?
Reserveren van de kisten kan door een mail te sturen naar brenda@nvkl.nl o.v.v. lidbedrijf, contactpersoon, evenement waarop deze worden gebruikt, aantal kisten dat nodig is, datum van evenement en datum van ophalen en retourneren in Zoetermeer. Er is een duidelijk docentenhandleiding bij de kisten beschikbaar. Duur van de activiteit: 45 – 60 minuten.
NVKL raadt aan om Kraak de Klas te combineren met een korte gastles over introductie in de koudetechniek.
-
Play it COOL! spel
‘Play it COOL!’ is een spel om jongeren te interesseren voor koude- en klimaattechniek. Dit spel is gemaakt door Brenda Witzier en Michelle Hoogsteen van NVKL en geproduceerd door een professionele spellenmaker.
Met dit spel kunnen jongeren een beeld krijgen van 8 verschillende functies, klanten en installaties uit de koude- en klimaattechniek. Het spel draait dan ook om; wie installeerde welke installatie, waar bij welke klant? Met een spel kun je een hele klas van 30 leerlingen bedienen.
Interesse?
Je kunt als NVKL-lid het spel gratis bestellen in de webshop. Download hier de handleiding (zonder oplossingen). Duur van de activiteit: 45 – 60 minuten.
Combineren Play it COOL! met een gastles
NVKL raadt aan om het Play it COOL! spel te combineren met een korte gastles over introductie in de koudetechniek. Hiervoor heeft NVKL een PowerPoint presentatie gemaakt welke je als basis kunt gebruiken en naar eigen wens verder kunt invullen. Laat jouw e-mailadres achter en wij sturen de presentatie naar je toe.
Meer informatie
Je kunt de gastlespakketten aanvragen voor het basisonderwijs (groep 7 of 8), het vmbo en havo/vwo.
Een pakket bestaat uit een docentenhandleiding, PowerPoint presentatie met toelichting, quiz, voorbeeldexperimenten én knutselopdracht (voor de basisscholen).
Gastles- en spreekbeurtpaketten
De gastles duurt ongeveer 1 a 1,5 uur en is aan te passen naar eigen wens.
Het NVKL-spreekbeurtpakket is speciaal ontwikkeld voor basisschoolkinderen. Het pakket bevat een handleiding, presentatie, tips en tricks. Vraag de pakketten hier aan:
Hoe organiseer ik een stage, meeloopdag, bedrijfsbezoek of gastles?
Via stage- en meeloopdagen, bedrijfsbezoeken of gastlessen kom je gemakkelijk in contact met leerlingen. Maar hoe organiseer je dit als bedrijf, hoe stel je de leerlingen op hun gemak en hoe kun je de aandacht vasthouden? Jet-Net & TechNet heeft handige raamwerken ontwikkeld waarin uitgebreid wordt toegelicht wat er komt kijken bij de voorbereiding van een stage, meeloopdag, bedrijfsbezoek en gastles.
Daarnaast hebben VNO-NCW en MKB-Nederland een informatiepunt voor werkgevers geopend om stages nog beter te laten verlopen: www.checkjestageplek.nl