10 april 2025 2 min

Certificering werken met koudemiddelen nu en straks

Nederland heeft nog tot september 2025 een markt gedragen certificeringsregeling voor monteurs die werken aan installaties met natuurlijke koudemiddelen: de door de sector geïnitieerde ACB-certificering (voorheen was de naam ACK).

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en uitvoerder Rijkswaterstaat hebben afgesproken dat geldige, in het CRT geregistreerde, VVAKK-ACB-certificaten hun geldigheid behouden tot 12 maart 2029 onder de voorwaarden waaronder ze zijn afgegeven. Als gevolg van de Europese regelgeving vervallen alle huidige F-gassencertificaten en ACK- en VVAKK-ACB-certificaten op 12 maart 2029.

Hercertificering vóór 12 maart 2029

Voor 12 maart 2029 moet dus iedereen met een huidig F-gassen- of VVAKK-ACB certificaat een examen afgelegd en behaald hebben volgens het nieuwe systeem. Vanaf die datum moet iedereen die koudemiddelhandelingen verricht namelijk het nieuwe A1-, A2-, B-, C-, D- of E-certificaat hebben, of een combinatie daarvan. Dit geldt in alle Europese landen. Jouw certificaat is ook geldig in een andere Europese Lidstaat.

De Europese commissie geeft lidstaten de mogelijkheid om kandidaten vrijstelling te geven voor bepaalde onderdelen van het examen, mits zij over de juiste vaardigheden en kennis beschikken die gelijkwaardig zijn aan de in bijlage I (van 2215/2024) vermelde kwalificaties, vaardigheden en kennis. In Nederland pakken we dat als volgt aan:

Heb je nu géén geldig ACK of VVAKK-A, B of C certificaat en wil je werken aan installaties met natuurlijke koudemiddelen, dan heb je twee mogelijkheden:

  1. Tot september 2025 een VVAKK-A, B of C certificaat halen. Dit certificaat is geldig tot 12 maart 2029, onder de voorwaarden waarop dit is uitgegeven. Voor die tijd moet je hercertificeren anders mag je na 12 maart 2029 niet met natuurlijke koudemiddelen werken.
  2. Na september 2025 een A1-, A2-, B-, C-, D- of E-certificaat halen met een volledig examen, nieuwe stijl. Tot die tijd mag je niet met natuurlijke koudemiddelen werken. Jouw certificaat is dan 7 jaar geldig en je moet je tijdig laten hercertificeren zodat ook dit certificaat geldig blijft.

Proces van hercertificeren

De Gemeenschappelijke Examen Commissie (GEC) CerVaKo, in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei, hebben allereerst gekeken naar de grootste sector. Voor monteurs die in de sector stationaire koel,- en warmte-installaties met gefluoreerde broeikasgassen of koolwaterstoffen werkzaam zijn, geldt:

Voor de volgende situatie is een vrijstelling bekend:

Heb je een F-gas categorie I certificaat + in CRT geregistreerd VVAKK-B1 of B2 certificaat? Dan krijg je in het proces van hercertificeren vrijstelling voor het praktische deel van het examen, mits je kunt bewijzen dat je over actuele vaardigheden en kennis beschikt die gelijkwaardig zijn aan de in bijlage I (van 2215/2024) vermelde kwalificaties, vaardigheden en kennis.

Dit bewijs wordt geleverd door te slagen voor, een in het theorie-examen toegevoegde module, waarin specifieke praktische vaardigheden getoetst worden middels theoretische vragen. In samenwerking met de sector en onderwijskundigen wordt dit de komende maanden verder vormgeven. Over eventuele vrijstellingen voor kandidaten met andere combinaties van oude certificaten is nog geen uitspraak gedaan. Daar zal de GEC de komende tijd over beslissen. Zodra dit bekend is krijgen jullie daar een bericht over.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?