Voor de nieuwe koudemiddelencertificering is het volgen van een opleiding of cursus niet verplicht. Kandidaten die zichzelf bekwaam achten, dit via interne wegen of zelfstudie willen doen, kunnen zich rechtstreeks aanmelden voor examens.
Belang bij cursussen
Maar er blijft uiteraard altijd behoefte bestaan aan cursussen. Zeker voor nieuwe instroom en kandidaten die voor het eerst van hun leven een koudemiddelenexamen af gaan leggen is het volgen van een cursus om de theorie te begrijpen en praktische vaardigheden op te doen sterk aan te raden.
Ontwikkeling cursusboeken
Om opleiders die cursussen aanbieden ter voorbereiding op de koudemiddelenexaminering, te faciliteren worden cursusboeken voor A1/A2, B en C cursussen ontwikkeld. Dit doen wij uiteraard in afstemming en in samenwerking met de opleiders. De geformeerde werkgroep (onder leiding van onze leermiddelenleverancier ATP) is inmiddels gestart en in de toekomst zullen tegenlezers alle input nauwgezet controleren. De werk- en tegenlezersgroep bestaat nu nog uit opleiders en bedrijfsscholen.
Zodra de eind- en toetstermen van de Gemeenschappelijke ExamenCommissie (GEC) bekend zijn, zullen de boeken daar aan worden getoetst. Om op tijd klaar te zijn, is de ontwikkeling al wel vast gestart. De cursusboeken zullen ruim voor de start van de nieuwe examens in september gereed zijn.
Tegenlezers gezocht!
Voor een optimale aansluiting tussen cursus, examinering en praktijk, zoeken wij nog tegenlezers. Wij zijn op zoek naar inhoudsdeskundigen uit de branche die in de periode mei en juni 2025, bereid zijn om een aantal hoofdstukken uit de nieuwe lesboeken tegen te lezen en van feedback te voorzien.
Heb jij interesse? Meldt je dan bij onze projectmanager Onderwijs & Arbeidsmarkt Brenda Witzier via brenda@nvkl.nl. Geef in je mail ook aan waar je expertise ligt (F-gassen, Koolwaterstoffen, Ammoniak of CO2).
Dit project is mede mogelijk gemaakt met de SLIM-subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.