28 februari 2025 3 min

De ArboTechniek nieuwsbrief van februari 2025, waarin weer genoeg te melden valt, is uitgestuurd! In deze nieuwsbrief lezen lezers namelijk alles over de RI&E-tool, nieuwe arbocatalogus en leerkringen.

Ontvang jij de ArboTechniek nieuwsbrief nog niet, maar heb je hier wel behoefte aan? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en mis nooit meer een update.

Veilig Werken op Hoogte: nieuwe Arbocatalogus

Er is een nieuwe Arbocatalogus Werken op hoogte goedgekeurd door de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). In de catalogus wordt uitleg gegeven dat de NLA handhaaft op de afspraken die in de Arbocatalogus zijn gemaakt. Hier vind je de volledige Arbocatalogus. Belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Er zijn maatregelen opgenomen voor jeugdigen (leeftijd 16 en 17 jaar).
  • Voorbeelden van maatregelen voor de zonne-energiebranche maken nu ook onderdeel uit van de Arbocatalogus.
  • Het uitstappen op hoogte vanaf een werkplatform is opgenomen.
  • De inzet van een werkbak/werkplatform aan een hijswerktuig is opgenomen.

Naar de nieuwe Arbocatalogus!

Wegwijs in de Schadelijke Stoffen Assistent

Het registreren van gevaarlijke stoffen in de producten die in jouw bedrijf worden gebruikt kan een heel karwei zijn. Ook als er in je bedrijf niet zoveel producten met gevaarlijke stoffen gebruikt worden. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik de Schadelijke Stoffen Assistent!

Om je wegwijs te maken in de tool organiseren we een online workshop op 31 maart. (Regel via de Admin van jouw organisatie vooraf je toegang tot je Wij Techniek account en je rechten in de Schadelijke Stoffen Assistent.)

Meld je hier aan voor de workshop

Anderstaligen op de werkvloer?

Werkt jouw bedrijf met mensen die niet de voertaal spreken? Dan herken je vast ook dat er soms haperingen zijn in de communicatie. In sommige situaties kan dit tot onmiddellijk gevaar leiden, in andere situaties alleen tot een kleine vertraging. Daarom is deze brochure ontwikkeld, met tips voor het verbeteren van de communicatie op de werkplek tussen anderstaligen. Download hier de brochure.

We zijn benieuwd naar andere tips vanuit de branche! Wordt AI bijvoorbeeld al ingezet om de communicatie te verbeteren? Laat het ons hier weten als jij een tip hebt of een ervaring wil delen waar anderen iets aan kunnen hebben. Wij zullen de beste tips delen in een volgende nieuwsbrief.

Ken jij de nieuwe RI&E tool CHEPP al?

Ben jij toe aan actualisering van je Plan van Aanpak of de branche-RI&E? Regel via de Admin van jouw organisatie vooraf je toegang tot je Wij Techniek account en je rechten in CHEPP. Wil je even op weg geholpen worden? Meld je dan via de onderstaande knoppen aan voor een van de online workshops in maart.

Aanmelden online workshop 17 maart  Aanmelden online workshop 18 maart!

 

Oproep: wat vind jij van het toolboxplatform van ArboTechniek?

Of je nu het platform alleen gebruikt ter inspiratie, onderdelen eruit gebruikt voor je eigen toolbox, of de hele toolbox gebruikt, wij horen graag van jou of dit bevalt en welke onderwerpen je nog missen. Vul via de onderstaande knop de enquête in. Of bekijk hier het toolboxplatform.

Vul de enquête in

 

Maak veiligheid bespreekbaar met het nieuwe Bewust Veilig kaartspel!

Dit unieke kaartspel ‘Veiligheid in uitvoering’ is speciaal voor de Bewust Veilig Dag op 26 maart ontwikkeld. Via kennisvragen, praktijksituaties en discussiekaarten ontdekken jij en je collega’s samen hoe jullie tegen verschillende veiligheidsonderwerpen aankijken.

Is jouw organisatie lid van Techniek Nederland en ben je ingeschreven voor de Bewust Veilig-dag? Dan krijgen jullie in aanloop naar 26 maart sowieso één spel cadeau! Nog niet ingeschreven? Schrijf je dan wel in voor 7 maart a.s. om nog een gratis spel te kunnen ontvangen. Voor wie te laat is: het spel is ook regulier te bestellen.

Wat levert een Leerkring jou op?

Een greep uit de onderwerpen die in een van de leerkringen de revue passeerden. Ieder jaar organiseert ArboTechniek op verschillende plekken in het land bijeenkomsten die bekend staan als de leerkringen. Tijdens deze leerkringen wisselen professionals van grote én kleine installatiebedrijven kennis en ervaringen uit over hun uitdagingen en de successen. Je brengt je eigen casussen en vragen mee en deelt die met de groep. Heb jij interesse, of wil je gewoon een keer komen kijken? Laat het weten!

Meld je hier aan

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?