Traditiegetrouw heeft NVKL dit najaar een vijftal regiobijeenkomsten georganiseerd om nieuwe ontwikkelingen in de branche met de leden te delen en te bespreken. Er waren bijeenkomsten op locatie in Eindhoven, Zwolle, Haarlem en Dordrecht. Voor diegenen die daar niet bij konden zijn, werd er ook een online bijeenkomst gehouden.
Thema
De nadruk van deze serie regiobijeenkomsten lag op de nieuwe certificering voor personen voor het werken met koudemiddel. Deze wordt aangepast naar aanleiding van de nieuwe F-gassenverordening, die eerder dit jaar in werking trad. Voordat dit onderwerp aan de orde kwam, waren er algemene mededelingen, over de algemene ledenvergadering van 6 december en een verzoek om mee te doen met het ledentevredenheidsonderzoek. Ook ging directeur Coen van de Sande in op enkele ontwikkelingen in de branche, zoals de cao, de beschikbaarheid van F-gassen, het tekort aan vakmensen en de samenwerking van NVKL met andere spelers in de sector.
Vervolgens werd er door een medewerker van Rijkswaterstaat een update gegeven van de totstandkoming en de implementatie van de F-gassenverordening. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen Economische Zaken en Klimaat) is weliswaar verantwoordelijk voor het Nederlands beleid rondom F-gassen, maar Rijkswaterstaat staat in opdracht van het ministerie aan de lat waar het gaat om onderdelen van de implementatie van de Europese F-gassenverordening, waaronder de certificering.
Update certificering
Na deze uitleg door Rijkwaterstaat ging het NVKL-bureau wat dieper in op de nieuwe certificering voor personen, die in september 2025 in zal gaan. Zo komen er Europa-breed certificaten bij voor CO2 en ammoniak, en komen F-gassen en koolwaterstoffen in één certificaat. Ook komt er een hercertificering, die personen met een certificaat elke 7 jaar moeten doen. Vanaf maart 2029 dient iedereen – ook personen die nu al een certificaat hebben – volgens het nieuwe systeem te zijn gecertificeerd.
Project “Leren en ontwikkelen voor een duurzame (koudemiddelen)transitie”
Ook het project “Leren en ontwikkelen voor een duurzame (koudemiddelen)transitie” werd tijdens de bijeenkomst toegelicht. Middelpunt van dit project – waarvoor subsidie is toegekend door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – is een leerplatform waarmee personen kennis en kunde kunnen opdoen over het lekvrij en veilig werken met koudemiddelen, ter voorbereiding op het examen. Tenslotte werd ingegaan op wat dit betekent voor huidige opleidingen. Voor de nieuwe certificering moeten er voldoende praktijklocaties zijn en apparaten waaraan de kandidaten kunnen werken. We zien allemaal dat het om een groot aantal mensen gaat die ge(her)certificeerd zullen worden, de procedures en apparatuur moeten er zijn. Ook zal het kwalificatiedossier en praktijklocaties van sommige mbo-opleidingen moeten worden aangepast of uitgebreid.
Het waren vijf nuttige (en gezellige!) bijeenkomsten waar ook ruimte was voor een hapje en een drankje en – naast de presentaties van het NVKL-bureau – ook veel gesprekken tussen leden onderling. NVKL kijkt uit naar de regiobijeenkomsten in het najaar van 2025.