Op dinsdag 19 november organiseert FME van 10:00 – 11:00 uur een webinar over dit interessante en vooral relevante thema. Ook NVKL-leden mogen hier kosteloos bij aansluiten.
Webinar CSRD
Wil je weten hoe je je optimaal voor kan bereiden op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)? Tijdens dit webinar vertelt Censo – De Duurzame Adviseurs hoe je hier voortvarend mee aan de slag gaat en hoe je de CSRD kan laten werken voor jouw bedrijf. Daarnaast neemt FME-lidbedrijf Boon Edam je mee in hun praktijkervaringen rond de CSRD. Ook word er meer inzicht gegeven in de mogelijke inzet van FME op CSRD-standaardisatie en tooling.
Dit webinar is zowel geschikt voor rapportageplichtige bedrijven als voor mkb’ers die vragen kunnen verwachten uit de keten.
Programma
10:00 uur l Welkom, door Geoffroy Feij (FME)
10:05 uur l Hoe ga je aan de slag met de CSRD, de dubbele materialiteitsanalyse en de gap analyse?
door Nick van Moerkerk (Oprichter, De Duurzame Adviseurs)
10:20 uur l CSRD in de praktijk
door Daniëlle van Koert (Group Quality & Sustainability Manager Boon Edam)
10:35 uur l De mogelijke inzet van FME op CSRD-standaardisatie en tooling
door Geoffroy Feij (FME)
10:45 uur l Q&A onder leiding van Geoffroy Feij (FME)
Achtergrondinformatie over CSRD
De CSRD verplicht zo’n 50.000 Europese bedrijven om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens, milieu en maatschappij. Rapporteren moet volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Daarbij zijn er maximaal 1.200 datapunten waarover bedrijven dienen te rapporteren. Doel is om te zorgen voor meer transparantie en beter beschikbare en vergelijkbare informatie.
Vanaf 2024 geldt de CSRD al voor de 12.000 bedrijven die nu onder de EU Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vallen. In 2025 vallen bedrijven onder de CSRD als zij aan minstens twee van de volgende drie criteria voldoen:
- Meer dan 250 medewerkers
- Meer dan € 50 miljoen omzet per jaar
- Meer dan € 25 miljoen op de balans
Beursgenoteerde mkb-bedrijven vallen vanaf 2026 onder de richtlijn. Naar schatting zullen zo’n 103.000 Nederlandse mkb-bedrijven indirect vragen krijgen van grotere CSRD-plichtige bedrijven in hun keten.