NVKL en Wij Techniek hebben de ambitie om samen met ROC Aventus en Opleidingscentrum GO° een opleiding Smart Cooling voor gediplomeerde havisten te starten. Wij zoeken bedrijven die hierin willen deelnemen, stageplaatsen willen bieden en vervolgens de student in dienst willen nemen. NVKL organiseert hiervoor een speciale Themabijeenkomst op maandag 18 november van 16:00 – 18:00 uur.
Meld je hier aan voor de Themabijeenkomst
Havisten opleiden
NVKL zoekt lidbedrijven die willen investeren in het opleiden van een heel nieuwe doelgroep: gediplomeerde havo-leerlingen. Wij willen hen, met ondersteuning van Wij Techniek, in samenwerking met ROC Aventus en Opleidingscentrum GO° in 2 jaar opleiden in het kwalificatiedossier Technicus Industriële koude- en klimaatsystemen.
Deze leerlingen zullen gedurende 2 jaar deelnemen aan een intensief opleidings- en stagetraject. In het eerste half jaar wordt de basis gelegd voor alle relevante technische kennis en benodigde vaardigheden, het tweede half jaar bestaat uit 2 stageperiodes van elk 10 weken bij één van de bedrijven die deelnemen aan het project. In het tweede jaar zijn de studenten en bedrijven definitief aan elkaar gematcht. De student volgt dan een combinatie van opleidings-, stageperiodes en een afstudeeropdracht bij het bedrijf waar de student na de opleiding ook in dienst komt.
De start is voorzien in schooljaar 2025/2026.
Beschrijving Technicus Industriële Koude- en klimaatsystemen
De Technicus industriële koude- en klimaatsystemen voert technische werkzaamheden uit aan alle koude- en/of klimaatsystemen, zowel commercieel als industrieel. Hij/zij is veel onderweg, werkt alleen of wordt ondersteund door een monteur. Hij/zij stelt systemen in bedrijf. Deze systemen zijn geplaatst in de utiliteit, horeca, detailhandel, chemische en/of procesindustrie, vlees-, vis- en AGF- en voedselverwerkende industrie, de scheepsbouw enzovoort. Hij/zij kan storingen ontdekken en oplossen en inschatten of onderdelen van het systeem moeten worden vervangen. Hij/zij heeft direct contact met de klant en informeert en adviseert de klant over het systeem. Hij/zij is vakbekwaam en resultaatgericht en pas tevreden als het industriële koude- en/of klimaatsysteem goed onderhouden en/of gerepareerd is en weer volgens ontwerp functioneert. Hij/zij voert ook werkzaamheden uit aan:
- grote systemen met als secundair koudemiddel water en water-glycol maar ook systemen waar andere secundaire koudemiddelen worden toegepast waaronder CO2;
- industriële koude- en/of klimaatsystemen met koudemiddelen als NH3, CO2, propaan, isobutaan en propyleen;
- complexe systemen als pompcirculatiesystemen, thermosyphonsytemen, industriële cascadesystemen, tweetrapsen compoundsystemen, transkritische systemen.
Deze opleiding bereidt de student voor op deze werkzaamheden en leert als beginnend beroepsbeoefenaar
- analyseren en verhelpen van storingen in complexe koude- en klimaatsystemen
- inspecteren en onderhouden van complexe koude- en klimaatsystemen
- koude- en klimaatsystemen in bedrijf stellen
Onderdeel van de opleiding is het behalen van een A1 certificaat (F-gassen en koolwaterstoffen)
Interesse?
Wil je met jouw bedrijf deelnemen in dit project? Dat betekent dat het volgende van je wordt verwacht;
- In het eerste half jaar een excursie en gastles verzorgen om de studenten kennis te laten maken met de deelnemende bedrijven;
- In het tweede half jaar 2x 10 weken een student mee laten werken aan een stageproject;
- In het tweede jaar een keuze maken voor een of meer van de studenten (na een match tussen student/bedrijf) die bij jouw bedrijf de stageperiodes zal lopen, en na de opleiding bij jouw bedrijf in dienst treedt;
- De studenten krijgen een maandelijkse vergoeding van 500,- euro per maand, dit wordt betaald door de deelnemende bedrijven;
- Het bedrijf neemt een student aan met de bedoeling deze in dienst te nemen, en te blijven investeren in de ontwikkeling van deze medewerker. En, indien van beide kanten gewenst, de nieuwe medewerker een vervolgtraject biedt om de opleiding post-hbo opleiding koude- warmtepomptechniek of een andere relevante hbo-opleiding te volgen;
- De deelnemende bedrijven in het project nemen de kosten voor de opleiding van de studenten voor hun rekening.
Voor bedrijven die afdragen aan Wij Techniek is een vergoeding beschikbaar voor de begeleiding en een deel van de opleidingskosten.
Themabijeenkomst 18 november
Is dit interessant genoeg om meer van te weten? Kom dan naar de Themabijeenkomst op 18 november van 16:00 -18:00 uur bij Opleidingscentrum GO°. Locatie: Zandlaan 29, 6717 LN Ede.
Meld je hier aan voor de Themabijeenkomst
Na de bijeenkomst zullen vervolgafspraken worden gemaakt met de bedrijven die deel willen nemen aan het project.
Kun je niet aanwezig zijn op 18 november maar wil je wel geïnformeerd worden om mogelijk aan te haken? Stuur dan een e-mail naar Brenda Witzier, NVKL Projectmanager Onderwijs & Arbeidsmarkt: via brenda@nvkl.nl.