13 september 2024 1 min

NVKL organiseert jaarlijks enkele ontbijtsessies – van 07.00-09.00 op een centraal gelegen locatie waar onze leden onder genot van een lekker ontbijt worden bijgepraat over relevante en actuele thema’s.

Op 12 september jl. nam Sam Goos van Flowmatic ons mee in de verschillende toepassingen van AI-agents op je bedrijfsprocessen.

Verloop ontbijtsessie

Kort gezegd: een AI-agent is een zelfstandig werkend systeem dat onafhankelijk taken kan uitvoeren. Dit klinkt natuurlijk abstract, maar Sam heeft helder uitgelegd dat deze vorm van AI op een laagdrempelige manier inzetbaar is. Er kwamen uitgewerkte voorbeelden voor klantenservice en adviesrapportage voor warmtepompen aan bod. Maar ook een toepassing voor de werkvoorbereiding voor servicemonteurs is voor onze sector relevant en haalbaar.

AI kan een goede ondersteuning bieden, echter is het wel afhankelijk van de betrouwbaarheid van de data. Garbage in = garbage out. Hierover kwam een gesprek op gang waarbij vanzelfsprekend ook de databeveiliging aan bod kwam. Sam heeft uitgebreid toegelicht hoe die beveiliging geborgd kan worden.

In de praktijk

Als afsluiting zijn we aan de slag gegaan met een praktijkvoorbeeld, een AI-assistent voor PGS13, de richtlijn voor ammoniak koelinstallaties. Deze PGS13-assistent gaf razendsnel duidelijke antwoorden op vragen uit de groep over PGS13, niet meer dan seconden waren nodig om tot een antwoord conform de bestaande richtlijn te komen. De voorbeelden lieten meteen zien dat AI echt kan helpen om je bestaande processen te verbeteren. AI is geen vervanger van werknemers, maar kan ondersteunen om het werk zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren.

Het was een goede ontbijtbijeenkomst waar we veel inspiratie hebben opgedaan. Wat toekomstmuziek lijkt is nu al beschikbaar en kan ons echt helpen. Mis de boot niet!

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?