22 juli 2024 2 min

Op 11 maart 2024 is de vernieuwde F-gassenverordening (EU)2024/573 van kracht geworden.

Op 14 mei is de concept uitvoeringsverordening gepubliceerd. Tot en met 10 juni kon hier feedback op worden geleverd.

Verwerkte feedback

Alle feedback wordt verwerkt en besproken. We zijn nu in afwachting van de definitieve uitvoeringsverordening die nog goedgekeurd moet worden door de Europese Commissie. In september wordt de definitieve uitvoeringsverordening verwacht. Daarna hebben alle landen een jaar de tijd om de nieuwe opleidingen en certificering te organiseren.

Project ‘leren en ontwikkelen voor een duurzame (koudemiddelen)transitie’

Ondertussen zijn we natuurlijk hard aan de slag met alle voorbereidingen hiervoor via het project ‘leren en ontwikkelen voor een duurzame (koudemiddelen)transitie’. Hierover heb je eerder kunnen lezen in onze nieuwsbrief en het project is toegelicht in onder andere de regio- en kringbijeenkomsten.

Online leerplatform

In de afgelopen periode is hard gewerkt aan het online leerplatform voor de nieuwe certificering. De leermiddelenleverancier Aeres Tech Production is reeds verzamelde kennis en kunde uit bestaande leermiddelen aan het omzetten naar E-learnings. Er zijn 5 werkgroepen (algemene kennis, F-gassen, Ammoniak, CO2 en Brandbare koudemiddelen) gestart om de inhoud te reviewen en aan te vullen. Zodra duidelijk is wat de exact vereiste kennis en kunde is wordt het leerplatform daar op gecheckt en waar nodig aangepast en aangevuld. Wanneer de werkgroepen klaar zijn, zullen de tegenlezers ingezet worden om hun werk te doen.

Het streven is om het einde van 2024 het concept gereed te hebben en pilots te kunnen uitvoeren.

Verdere updates

  • Een werkgroep toetsingsproces heeft nagedacht over voorwaarden voor een toetsingsplatform. Daarnaast zijn scenario’s voor toetsingsprocessen uitgewerkt.
  • Er hebben diverse gesprekken met Rijkswaterstaat en EZK plaats gevonden, NVKL is betrokken bij het uitwerken van de nieuwe BRL100 en BRL200. Ook met exameninstellingen is overlegd.
  • Een nieuw organisatiemodel voor het certificeringsproces is besproken. Na de zomer wordt dit verder opgepakt.

We hopen alle gesprekken over het proces van certificeren en toetsing afgerond te hebben voor de publicatie van de definitieve uitvoeringsverordening. Daarna kunnen we ons gaan storten op de inhoud:

  • Een nieuwe BRL 200
  • De bestaande eind- en toetstermen worden beoordeeld, aangepast en nieuwe worden gemaakt. E.e.a. gebaseerd op de nieuwe eisen in de uitvoeringverordening.
  • We werken aan een nieuwe centrale database (itembank) met examenvragen voor alle koudemiddelen.
  • In afstemming met de opleiders verkennen we in september de mogelijkheid om met elkaar fysieke leermiddelen voor de (vernieuwde) cursussen te maken.

Dit alles onder regie van Rijkswaterstaat, in samenwerking met de Exameninstellingen STEK, STE en PBNA, en heel veel betrokkenen vanuit de NVKL-lidbedrijven en opleiders, waarvoor dank.

We zullen er, met zijn allen, ons best voor doen om in het nieuwe cursusjaar per 1 augustus 2025, te kunnen starten met vernieuwde cursussen, een online leerplatform en vernieuwde persoonscertificeringen.

Dit project is mede mogelijk gemaakt met de SLIM subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Zie ook ‘Het Projecthuis’ voor verdere toelichting van de regeling met betrekking tot het project ‘leren en ontwikkelen voor een duurzame (koudemiddelen)transitie:

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?