Bedrijven en instellingen investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers via een mbo- of hbo-opleiding. VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld bedrijven en instellingen daarin steken. Over de resultaten willen werkgeversorganisaties in gesprek met het kabinet. Dit is een belangrijk thema, omdat onderwijs vaker lijkt te verschuiven van de school naar de werkplek en er meer van bedrijven wordt gevraagd.
Enquête
Als jouw organisatie geen gebruik maakt van stagiairs en recent ook geen medewerker een mbo- of hbo-opleiding volgde, dan is deze enquête niet relevant.
Om in beeld te brengen hoeveel tijd en geld bedrijven precies kwijt zijn aan stages en mbo- en hbo-opleidingen, hebben werkgeversorganisaties samen met onderzoeksbureau ResearchNed een vragenlijst ontwikkeld.
Die vragenlijst bestaat uit twee delen.
- De eerste vragenlijst is bedoeld voor degene in jouw organisatie die stagiairs of collega’s in een mbo- of hbo-opleiding begeleidt. Dat kun je zelf zijn, of een collega die dit doet, in dit geval de vraag om deze vragenlijst naar je collega door te sturen. De link naar deze vragenlijst vind je hier:
- Het tweede deel van de vragenlijst betreft bedrijfskosten, zoals een eventuele stagevergoeding voor vmbo-, mbo- of hbo-opleidingen. Ook zijn er vragen over een mogelijk bredere betrokkenheid van jouw organisatie bij deze vorm van onderwijs, zoals via het verzorgen van gastlessen. De link naar dit deel van de vragenlijst vindt je hier:
Vul hier het tweede deel van de vragenlijst in
Beide vragenlijsten zijn naar verwachting snel in te vullen. Met jouw medewerking draag je bij aan onze inzet om een goede samenwerking en kostenverdeling tussen onderwijs en werkveld te bereiken. Alvast dank daarvoor! Vragen of opmerkingen over dit onderzoek kun je richten aan onderzoek@researchned.nl