20 juni 2024 3 min

De personeelstekorten in onze branche zijn een bekend probleem. Helaas worden, soms zelfs via vrij discutabele wervingsmethodes, medewerkers benaderd om over te stappen. Echter hiermee verschuiven we het probleem. Nieuwe mensen opleiden kost tijd en geld dat klopt, maar alleen daarmee vergroten we uiteindelijk de beschikbare capaciteit.

BBL-/ BOL-trajecten

Via een mbo-opleidingstraject (BBL combinatie werken en leren of BOL combinatie leren en stages) kun je zelf een nieuwe werknemer werven, selecteren, aannemen en opleiden. Mbo-opleidingen zijn een uitstekende manier om zowel jongeren op te leiden als volwassenen gedegen te laten omscholen. Hiermee behalen zij een wettelijk erkend beroepsdiploma waarmee we deze mensen hopelijk langdurig voor onze branche beschikbaar krijgen. Het is weer hét moment om nieuw geworven medewerkers in te schrijven voor een van de beroepsopleidingen. In een BBL (beroepsbegeleidende leerweg) traject is de BBL-student bij jou in dienst en leert hij/zij het vak in de praktijk, en brengt de student 1 dag/avond per week of bepaalde periodes op de opleidingslocatie door (afhankelijk van de opleider), waar de student alles leert wat nodig is om het gewenste diploma te behalen. Je kunt een kandidaat zelf werven, maar ook contact zoeken met een mbo-opleider, een ROC (regionaal opleidingscentrum) of jouw erkende leerbedrijf zichtbaar maken via de stagemarkt en aangeven dat je open staat voor leerbanen of stages.

Ga naar www.stagemarkt.nl

Mbo

Bij diverse mbo-opleiders starten in het nieuwe schooljaar opleidingen in de koude- en klimaattechniek. Op onze mbo-pagina vind je meer informatie over de deze mbo-opleidingen in de koude- en klimaattechniek en alle opleiders die deze aanbieden. Neem contact op met de betreffende opleider om de startmogelijkheden te bespreken. Om een BBL-student in dienst te nemen of een BOL-student een stage aan te bieden moet je een erkend leerbedrijf zijn bij SBB. Op de eerder genoemde mbo-pagina vind je hier ook meer informatie over.

Subsidies

Voor medewerkers opleiden via het wettelijk erkend en bekostigd onderwijs zijn subsidies beschikbaar. Wanneer je een medewerker opleidt via een BBL-traject kun je aanspraak maken op de subsidie praktijkleren. Deze bedraagt maximaal €2700,- (RVO) per schooljaar. Kijk op de website van RVO voor meer informatie en de voorwaarden.

Afhankelijk van jouw cao zijn bij het opleidingsfonds Wij Techniek of AO-Metalektro ook subsidies beschikbaar. De technische groothandel kent helaas geen opleidingsfonds.

Heb je hulp nodig of behoefte aan meer informatie, neem contact op met onze projectmanager onderwijs & arbeidsmarkt: brenda@nvkl.nl. De volgende mbo-opleiders/ROC’s hebben bij NVKL aangegeven in het najaar weer te starten met koude- en klimaatopleidingen.


Opleidingscentrum GO°, Ede

  • BBL combinatieklas Koude- en klimaatsystemen / Airco- en warmtepompmonteur (niveau 2) start op 2 september
  • BBL combinatieklas Koude- en klimaatsystemen / Airco- en warmtepompmonteur  (niveau 2) start op 9 september (bij voldoende deelnemers)
  • BBL combinatieklas Eerste monteur en Servicemonteur Koude- en klimaatsystemen (niveau 3) start op 30 september

Aanmelden/meer informatie via www.opleidingscentrum-go.nl, kies voor beroepsopleidingen.
Neem voor een persoonlijk advies contact op via telefoonnummer (0)88 020 6419.

Koning Willem I College, Den Bosch

  • BBL Monteur Koude en Klimaatsystemen 2 jarige dagschool variant.(niveau 2)
  • BBL Monteur Koude en Klimaatsystemen 1 jarige avondschool variant (niveau 2)
  • BBL Servicemonteur Koude en Klimaatsystemen 1 jarige avondschool variant.(niveau 3)
  • BBL Systeemontwerper Koude en Klimaatsystemen 2 jarige avondschool variant (niveau 4)

Voor alle opleidingen vindt een infoavond plaats op 27 augustus om 19:00. Start van alle opleidingen is in de week van 2 september.
Voor meer informatie via www.kw1c.nl/opleidingen

Techniek College, Rotterdam

  • BBL Monteur koude- en klimaatsystemen (niveau 2)
  • BBL Monteur airco en warmtepompen (niveau 2)
  • BOL Monteur koude- en klimaatsystemen (niveau 2) Monteur airco en warmtepompen (niveau 2) (bij voldoende deelnemers)

Deze opleidingen gaan in het nieuwe schooljaar vanaf 1 september starten.
Voor meer informatie: www.techniekcollegerotterdam.nl/opleidingen/bouwen-en-wonen

ROC van Nijmegen

  • BBL Airco/Warmtepompmonteur (niveau 2) start op 26 augustus

Bekijk de details: Airco/warmtepompmonteur mbo opleiding – BBL Niveau 2
Voor meer informatie kunnen organisaties terecht bij: Saskia Leenders- van der Linden +31 6 3435 19 80 of s.leenders-vanderlinden@roc-nijmegen.nl

Alfa College, Groningen

  • BBL Monteur airco en warmtepompen (niveau 2)
  • BBL Monteur koude- en klimaatsystemen (niveau 2)
  • BBL eerste monteur koude- en klimaatsystemen (niveau 3)BBL Technicus industriële koude- en klimaatsystemen (niveau 4)

Deze opleidingen gaan in het nieuwe schooljaar starten.
Voor meer informatie en aanmelden: https://www.alfa-college.nl/mbo-opleidingen

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?