Miljonairs van de toekomst
Het vmbo bestaat 25 jaar. Maar het jubileum is niet per se reden tot grote vreugde; het schooltype kampt met een imagoprobleem. De opleiding geldt voor veel mensen als ‘minderwaardig’, ouders en kinderen mikken liever op ander zogenaamd ‘hoger’ onderwijs. Terwijl de maatschappij nu juist staat te springen om praktisch opgeleide vakmensen. En zij misschien wel de beter betaalde ‘miljonairs van de toekomst’ worden.
Andere Tijden belicht de geschiedenis van het beroepsonderwijs van de afgelopen decennia: de oude ambachtsschool, de LTS en het vmbo, dat bedoeld is als voorbereiding op het beroepsonderwijs. Hoe vanzelfsprekend was het ooit om een praktische opleiding te volgen? Wat is er van die leerlingen terechtgekomen? En wat is er in de loop der tijd in dit onderwijs veranderd?
Hoe het beroepsonderwijs veranderde
Aan het woord komen o.a. voormalig docent Albert Evenhuis, die vrijwel zijn hele werkende leven in het beroepsonderwijs zat en het verslechterende imago ervan met lede ogen aanzag, Vmbo-docent Hendrik Atze van Doezum, die in 2022 werd uitgeroepen tot geschiedenisdocent van het jaar, en Tineke Netelenbos, eind jaren ’60 zelf werkzaam als lerares in het beroepsonderwijs en later als staatssecretaris verantwoordelijk voor de invoering van het vmbo. Ook kijkt voormalig vmbo’er Pascal Koning, die jarenlang worstelde met zichzelf en zijn opleiding, terug naar oude beelden van zichzelf als scholier. Tegenwoordig heeft Pascal zijn leven goed op de rit. De jongen die ooit moeite had met op tijd komen, is nu planner bij een installatiebedrijf.
Een Andere Tijden special met veel historisch archiefmateriaal over hoe het beroepsonderwijs veranderde en hoe de toekomst ervan er mogelijk uitziet.
Uitgezonden op vrijdag 26 april 2024.