Onlangs kwamen er cijfers naar buiten dat het aantal inbraken, overvallen en straatroven historisch laag is, maar dat cybercriminaliteit sinds 2019 bijna is verdrievoudigd. Er is dus sprake van een opvallende verschuiving van de misdaad naar online. Tijdens de coronamaatregelen was er al een enorme opleving te zien in online oplichting en fraude, en die is blijvend. In 2019 waren er 4715 aangiftes van cybercriminaliteit, vorig jaar waren dat er 13.949, bijna drie keer zoveel en bijna net zoveel als in coronajaar 2021.
Lees hier het volledige artikel
Nieuwe wet
Ook het Europees Parlement is zich bewust van deze ontwikkeling en heeft eind 2022 de nieuwe wet NIS2 aangenomen. Deze wet is bedoeld om de digitale infrastructuur en de informatiesystemen van de Europese Unie te beschermen tegen cyberdreigingen en incidenten. Op dit moment geldt in Europa de NIS1, een wet voor essentiële bedrijven, zoals water- en telecombedrijven. NIS2 zal impact hebben op veel meer bedrijven die nu verplicht maatregelen moeten nemen op het vlak van cybersecurity. Je kunt dan denken aan het maken van een risicoanalyse en beleid inzake de beveiliging van informatiesystemen, het goed regelen van toegangsbeheer en veiligheidsscans.
In Nederland zal NIS2, net als NIS1, onderdeel zijn van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). De verwachting is dat de wet in september 2024 van kracht wordt. Dat lijkt nog ver weg, maar het is verstandig om hier al vroeg mee te beginnen (eerste of tweede kwartaal van 2023). De nieuwe wet vraagt namelijk veel voorbereiding. Zo voorkom je haastwerk en verbeter je de kwaliteit van je cyberveiligheid.
Platform Samen Digitaal Veilig
NVKL helpt leden met het cyberweerbaar maken van hun bedrijf via het Platform Samen Digitaal Veilig. Hierin kun je de eerste stappen zetten naar een veilige digitale omgeving. Via dit platform krijg je als lid gratis toegang tot een online stappenplan met veiligheidsdashboard én opleidingsvideo’s voor jezelf en je medewerkers.