Afgelopen week vond van 12 t/m 14 oktober Vakbeurs Energie plaats. Het is alweer even geleden dat we samen met enkele lidbedrijven op het NVKL Paviljoen stonden. Maar we zijn het nog niet verleerd. Maar liefst 12.000 bezoekers liepen over de beursvloeren van de Brabanthallen. We hebben veel leuke gesprekken gevoerd, goede informatieve sessies en presentaties gegeven en nieuwe mensen ontmoet. We kijken terug op een geslaagde vakbeurs en nemen je graag mee in de hoogtepunten van afgelopen week.
Duurzaam Koelen Route
Tijdens de driedaagse vakbeurs is de Duurzaam Koelen route gelopen met verschillende deelnemers onder begeleiding van vakredacteur Henk Wind. Enthousiast liepen de deelnemers een route van ongeveer 90 minuten waarbij stops werden gemaakt bij Western Airconditioning, De Wit datacenterkoeling, Air@Work en Delta Technics. Zij lieten deelnemers interessante ontwikkelingen zien op het gebied van duurzaam koelen. De tour eindigde op de NVKL-stand waar Zohar Tzur, projectmanager Techniek, Wetgeving en Innovatie, vier cases presenteerde die door onze leden waren aangedragen. Deze cases zullen we een voor een met je delen in onze aankomende nieuwsbrieven.
Workshop ‘schoolventilatie met energiezuinige koeling en lagedruk filtering’ Air@Work
Lidbedrijf Air@Work vroeg Piet Jacobs, Senior Scientist bij TNO, om een presentatie op de beurs te verzorgen over schoolventilatie. Nederland streeft naar een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. Ook scholen moeten hieraan bijdragen. Naast koeling is filtering van de lucht met name van belang voor scholen, bijvoorbeeld nabij drukke wegen, zogenaamde gevoelige bestemmingen. Jacobs lichtte het SchoolVent concept toe, ontwikkeld door Lucam, VFA Solutions en TNO. Dit is een energiezuinig ventilatiesysteem dat toepasbaar is bij nieuwe scholen en eventuele renovatie om aan verbeterpunten zoals het consumeren van veel energie en het veroorzaken van geluid te voldoen.
Seminar NVKL
Coen van de Sande (NVKL) en Patricia Verbruggen (Knvvk & Young Cool) begeleidden afgelopen woensdagochtend het seminar: ‘Duurzaam Koelen, van energiebesparing naar CO2-reductie’. In de grote Hertogzaal deelden Jac van Trijp, Hans Gerritsen, Jeroen Doorgeest en Hans van der Stoel inspirerende praktijkervaringen en duurzame oplossingen op het gebied van koelen. Jac van Trijp, adviseur duurzame industrie en innovatie bij RVO, nam de deelnemers mee in de energiemaatregelenlijst (EML). Vervolgens ging Hans van der Stoel, adviseur energiebesparing bij Sparkling Projects, in op een praktijkvoorbeeld bij het bedrijf Danish Crown Foods Haarlem waar een warmtepomptoepassing met een hoog herhalingspotentieel wordt ingezet. Hans Gerritsen, teamleider assetmanager bij Hydreco, deelde zijn ervaringen en verbeterpunten bij warmte- en koudelevering aan het Stationsgebied Arnhem. Tot slot besprak Jeroen Doorgeest, directeur van Doorgeest Energie Techniek, hoe je een circulaire economie van de grond krijgt. Hij ging daarbij in op een duurzaamheidsproject in Urk dat op het punt staat om uitgerold te worden.
Mbo-studenten kraakten de kist
Op donderdag van 14:00 – 17:00 bezocht een grote groep mbo-studenten de beurs. Speciaal voor deze studenten had NVKL op het paviljoen een balie ingericht met flyers en een banner over werken in de koude-, klimaat- en warmtepomptechniek met daarnaast de Kraak de Klas kist. Groepjes studenten werden door Brenda Witzier, projectmanager Onderwijs en Arbeidsmarkt, enthousiast gemaakt om een aantal opdrachten over koudetechniek op te lossen en daarmee de codes te kraken om de sloten van de kist te openen. Hierbij leerden de studenten onder andere meer over het warmtepompproces, verschillende onderdelen waar je mee te maken krijgt als monteur in de koudetechniek (waaronder de manometer) en een eerste inkijk in koudemiddelen. Zij werden na het kraken van de kist beloond met een temperatuurmetertje. De winnaars met de snelste tijd kregen een mooie fles met celebrations toegestuurd.
NVKL Workshops ‘Duurzaam koelen & onderhoud en duurzaamheid van klimaatinstallaties’
Miranda Groot Zwaaftink, NVKL-projectmanager Wetgeving en Innovatie, gaf donderdagmiddag een presentatie over duurzaam koelen. Daarbij liet ze enkele praktijkcases zien. Zohar Tzur, NVKL- projectmanager Techniek, Wetgeving en Innovatie sloot donderdagmiddag af met een presentatie over het belang en de rol van goed onderhoud in het verduurzamen van binnenklimaatinstallaties. Een goed gereguleerd binnenklimaat is belangrijk voor een goede gezondheid, dat is afgelopen anderhalf jaar door corona nogmaals duidelijk geworden. Kwalitatief hoogstaande techniek, zoals airconditioning- en ventilatiesystemen, is daarvoor natuurlijk onmisbaar. Naast de techniek zelf is echter ook goed en regelmatig onderhoud van groot belang.
Een erkend installateur/monteur is dé expert op het gebied van onderhoud van binnenklimaatapparatuur. Hij of zij is niet alleen kenner van de techniek, maar ook van de wet- en regelgeving eromheen. Vragen als: “Waarom is het van belang dat klimaatinstallaties regelmatig worden gekeurd en onderhouden? Welke soorten onderhoud en keuringen zijn er? Wat zijn de wettelijke verplichtingen waar het gaat om keuringen en onderhoud? Wie kan en mag onderhoud doen aan klimaatinstallaties? Zijn daar specifieke kwalificaties voor nodig?” werden tijdens deze sessie behandeld.