‘Nederland Leert Door’ is een initiatief van de overheid om scholing en ontwikkeling te stimuleren voor het behoud van werk. Ons O&O fonds Wij Techniek heeft met een aantal opleiders een aanvraag gedaan om opleidingen via de ‘Nederland Leert Door’ regeling te kunnen aanbieden. Eind vorige week is duidelijk geworden dat een groot gedeelte van deze aanvraag is toegekend.
Tot en met 31 juli 2021 zijn er kosteloos trainingen beschikbaar, deze zijn gepubliceerd in de speciaal daarvoor samengestelde opleidingscatalogus bij Wij Techniek. Er zijn door de overheid slechts een beperkte hoeveelheid plaatsen beschikbaar gesteld en gefinancierd. Dus wilt u hiervan gebruik maken, reageer dan snel! Er zijn diverse koeltechnische opleidingen beschikbaar, waaronder F-gassen en Natuurlijke Koudemiddelen.
Voor wie?
De subsidie is er voor iedereen vanaf 18 jaar tot haar of zijn pensioen. Het maakt niet uit of je in loondienst bent, een flexibel contract hebt of werk in de installatiebranche zoekt. Ook zelfstandigen en zzp’ers in de installatiebranche kunnen van de subsidieregeling gebruik maken. Met de subsidie kan Wij Techniek kosteloos leerpakketten, cursussen en trainingen aanbieden. Wij Techniek regelt vervolgens de administratie en betaalt de kosten, waaronder de eigen bijdrage.
Stimuleer je medewerkers!
De regeling is primair bedoeld voor overschotsectoren, maar wordt ook ingezet voor tekortsectoren die ondersteuning kunnen gebruiken bij het vinden van nieuw personeel en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Als werkgever kun je deelname aan deze regeling stimuleren! Ook maakt de regeling het makkelijk om nieuw personeel een opleiding aan te bieden.
Nederland Leert Door
Bij- en omscholing helpen werkenden en werkzoekenden om aantrekkelijk te blijven of te worden voor de arbeidsmarkt. Dat is nodig in deze tijd van technologische ontwikkelingen, digitalisering en werk op afstand, maar ook door de coronacrisis waardoor veel banen verdwijnen. Als werkenden doorlopend leren en zich blijven ontwikkelen kunnen ze hun werk beter doen. Dit voorkomt ziekteverzuim en ze vergroten hun kans op de arbeidsmarkt als ze nieuw werk zoeken.
De regeling is primair bedoeld voor overschotsectoren, maar kan ook worden gebruikt door tekortsectoren die ondersteuning kunnen gebruiken bij het vinden van nieuw personeel. Overschot- en tekortsectoren kunnen gezamenlijk een aanvraag indienen. Er zijn een viertal subsidiabele activiteiten waarmee sectoren maatwerktrajecten kunnen gaan vormgeven, namelijk ontwikkeladvies, scholing, EVC en begeleiding naar andere werk in beroepen en sectoren waar kansen liggen. De doelstelling is om tenminste 35.000 mensen hiermee te helpen.
Partijen die een subsidie aanvragen gaan zelf ook een deel betalen. Op deze manier krijgen door een combinatie van private en publieke middelen zoveel mogelijk werkenden ondersteuning bij het behouden of vinden van werk. In onze sector is dit iets anders geregeld, ons scholingsfonds Wij Techniek betaalt de eigen bijdrage van bedrijven. De trainingen kunnen dus kosteloos worden aangeboden.