Op 19 september vond de PIE-dag in Hardenberg plaats. Op deze dag kwamen docenten uit het vmbo-onderwijs van de keuzerichting Produceren, Installeren en Energie bijeen. Brenda Witzier, projectmanager Onderwijs en Arbeidsmarkt, was samen met Opleidingscentrum GO˚ aanwezig om het koeltechnische vak te promoten. Binnen het PIE-profiel kunnen leerlingen kiezen uit 17 keuzevakken om hun opleiding zelf vorm te geven. Docenten bepalen welke keuzevakken door de school worden aangeboden. Een uitgelezen kans voor NVKL om de koude- en klimaattechniek te promoten, aangezien er een enorme toekomst in het vakgebied ligt door de toenemende vraag naar koeling en klimaatbeheersing, zoals airconditioning en warmtepompen.
NVKL heeft als doelstelling om nog meer vmbo-modules koude- en klimaattechniek in het aanbod van scholen door heel Nederland te krijgen. Met de aanwezigheid op de PIE-dag hoopt NVKL de aanwezige docenten te hebben geïnspireerd en geïnteresseerd om dit keuzevak ook op hun school aan te bieden. Op deze manier kan het aantal van ruim 50 vmbo-scholen die het vak op dit moment aanbieden worden uitgebreid. De docenten konden op de NVKL-stand onder andere inzicht krijgen in welke scholen landelijk al het keuzevak koude- en klimaattechniek in het vmbo aanbieden, beleefden door middel van een VR-bril een virtuele koudetechnische ervaring en kregen een beter beeld van het koudetechnische proces met behulp van twee demo units.
Subsidie
Voor de keuzevakken koude- en klimaattechniek heeft NVKL een complete lesmethode ontwikkeld. Via het opleidingsfonds OTIB kan een school subsidie aanvragen om de benodigde gereedschappen en materialen voor het eerste jaar aan te kunnen aanschaffen. Het aanschaffen van speciaal gereedschap en specifiek materiaal is noodzakelijk omdat in de koude- en klimaattechniek wordt gewerkt met inchmaten, leidingen en aansluitingen. Met deze subsidie kan men het vak budgetneutraal invoeren. Alleen de kosten voor de leerboeken worden doorberekend aan de school.